SPOR KULÜPLERİNİN STATÜ DEĞİŞTİRMEK İÇİN SON TARİHİ 26.10.2024'TÜR

20.09.2024

Gençlik ve Spor Bakanlığımız Spor Genel Müdürlüğü tarafından 16.09.2024 tarihli 8646609 sayılı Dernek Statüsünden Kulüp statüsüne geçiş işlemleri ile ilgili yazısı aşağıdadır.

 

26/4/2022 tarihli ve 31821 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile spor kulüpleri,  spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartları ile bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esaslar düzenlenmiş ve bu kapsamda spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılarak spor kulübü olarak yeniden yapılandırılmıştır.

7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun Geçiş hükümleri başlıklı Geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında;

(2)  Bu  Kanunun  yürürlüğe  girmesinden  önce  5253  sayılı  Kanun  kapsamında  kurulmuş  ve Bakanlık  veya  Türkiye  Futbol  Federasyonu  tarafından  tescil  edilmiş  olan  spor  kulüplerinin,  İçişleri Bakanlığı  nezdindeki  dosya  ve  kayıtları,  bu  Kanunun  yayımı  tarihinden  itibaren  en  geç  üç  ay  içinde Bakanlığa devir ve teslim edilir.; hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm kapsamında spor kulüplerinin İçişleri Bakanlığı nezdindeki dosya ve kayıtları Bakanlığımıza devredilmiş ve devri yapılan spor kulüplerinin dernek statüleri sona ermiştir.

Aynı Kanun’un Geçiş hükümleri başlıklı Geçici 4 üncü maddesinde;

"(1)  Spor kulüpleri ve üst kuruluşlar,  26/10/2024 tarihine kadar tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hale getirmekle yükümlüdür. Belirtilen süre içerisinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını Kanuna uygun hale getirmeyen spor kulüpleri ve üst kuruluşların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.

(2) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan ve spor alanında faaliyet gösteren anonim şirketler, 26/10/2024 tarihine kadar bu Kanunda öngörülen yükümlülükleri yerine getirerek spor anonim şirketi haline gelmekle yükümlüdür. Belirtilen süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen anonim şirketler spor faaliyetlerine katılamaz.

(3) Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulan ve spor faaliyetinde bulunan ancak tüzel kişiliği bulunmayan müessese kulüpleri, 26/10/2024 tarihine kadar bu Kanunda öngörülen şartları yerine getirerek tescillerini yaptırır. Belirtilen süre içerisinde uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.” hükmünü haizdir.

Söz konusu mevzuat hükümleri uyarınca,  spor anonim şirketlerinin esas sözleşmeleri,  spor kulüpleri ve üst kuruluşlarının tüzükleri ile idari ve mali yapılarının 26.10.2024 tarihine kadar 7405 sayılı Kanun hükümlerine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

7405 sayılı Kanun kapsamında yapılması gerekenler hakkında iliniz spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor üst kuruluşlarına ivedilikle bilgilendirmede bulunulması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

 

Murat KOCAKAYA

Genel Müdür a.

Genel Müdür Yardımcısı V