Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençlerin ait oldukları kültürle irtibatının0, gelenekleriyle barışmasının aynı zamanda ait olduğu toplumla kucaklaşması anlamına geleceğini vurgulayarak, “Kendi toplumuyla, değerleriyle barışık bir gençlik, dünyada da barışı ve huzuru tesis edecektir dedi. 

Bakan Mehmet Kasapoğlu, İstanbul’da düzenlenen, “UNESCO Geleneksel Sporlar ve Oyunlar 4. Müşterek Danışma Toplantısı”na katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu, geleneksel sporların dünyada yeniden yaygınlaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Bu yalnızca ülkem için değil, bütün dünya ülkeleri adına duyduğum bir memnuniyettir. Çünkü geleneksel sporlar milletlerin geçmişinden izler taşıyan bir kültürdür. Dolayısıyla toplumların hem kendi tarihlerini hem de birbirlerini tanımaları noktasında çok büyük bir köprü vazifesi görmektedir” diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu, Dünyanın bu kültürel zenginliklerle yeniden buluşmasına vesile olan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve UNESCO yetkililerine teşekkür ederek, şöyle konuştu:

“Her milletin mazisi kendisi için ne kadar kıymetli ise dünya için de o kadar kıymetlidir. Bunun sebebi, toplumların sahip olduğu birikimlerin, insanlığın ortak kültür hazinesine kattığı değerdir, kıymettir. Sorumluluk makamı olarak bizim vazifemiz, bu sporların gençlerimiz arasında daha fazla saygınlık kazanması, popülarite kazanmasına yardımcı olmaktır. Gençlerin ait oldukları kültürle irtibatı, gelenekleriyle barışması aynı zamanda ait olduğu toplumla kucaklaşması anlamına gelir. Kendi toplumuyla, değerleriyle barışık bir gençlik, dünyada da barışı ve huzuru tesis edecektir. Bu gençler, sahip oldukları bu kıymetli yadigârları gönüllü bir elçi olup tüm dünyaya tanıtacaklardır.”

Bakan Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye’de geleneksel sporların yayılması adına pek çok faaliyet yürüttüklerine işaret ederek, “Bu bağlamda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Çünkü gelenekle geleceği birleştiren bu ruhun bir parçası olmak bizim için büyük bir mutluluk vesilesidir “ şeklinde konuştu. 

Bakan Kasapoğlu konuşmasını, “Şimdi çok daha güzel bir dünya için el ele vermek vakti. Bu amaç uğruna atılan güzel adımlara omuz vermek vakti” sözleriyle tamamladı.

Konfederasyonu kurmaktaki amaçlarını aktaran Erdoğan, Batı hegemonyasının, 200 yıldan uzun süredir dünyayı ekonomik, askeri ve siyasi meselelerde kutuplu hale getirdiğini, bu durumun dünyanın geri kalanını daha mutlu ya da huzurlu yapmadığını belirtti. 

“Dünya gerçekten renkli bir yer” 

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise açılış konuşmasında, Batı hegemonyasının, 200 yıldan uzun süredir dünyayı ekonomik, askeri ve siyasi meselelerde kutuplu hale getirdiğini, bu durumun dünyanın geri kalanını daha mutlu ya da huzurlu yapmadığını belirterek, "Bu yüzden Kırgız dostlarımızla birlikte bu inisiyatifi, Dünya Etnospor Konfederasyonu'nu kurduk. Hepimizin renkli bir dünyanın gururlu vatandaşları olması inancıyla bunu kurduk. Çünkü dünya gerçekten renkli bir yer. Biz birbirimizin renklerine saygı duyduğumuzda dünya daha barışçıl bir yer olacaktır" dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu ve UNESCO iş birliğinde düzenlenen UNESCO Geleneksel Sporlar ve Oyunlar 4. Müşterek Danışma Toplantısı’nın açılışına, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın yanısıra, UNESCO Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Koordinatörü Marcellin Dally, UNESCO Asya-Afrika Konferansı Başkanı Khalil Ahmed Khan, Gambiya Spor Bakanı Hadrammeh Sidibeh, Sri Lanka Spor Bakanı Faiszer Mustapha, Kırgızistan Spor Bakanı Kanat Amankulov, Fildişi Sahili Spor Bakanı Paulin Danho, Sırbistan Spor Bakanı Vanja Udovicic, Katar Kültür ve Spor Bakanı Salah Ghanem Al-Majeed ile birçok ülkeden davetli katıldı.