Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve 18 silah arkadaşının Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 98. Yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Tören; hava muhalefeti nedeniyle 20 Mayıs 2017 Cumartesi günü, saat 10:10’da, büyük bir coşkuyla, valilik binası önünde kutlandı.
     
Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 98. Yıl kutlaması, Samsun Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü'nün korosu ve Ondokuzmayıs İşitme Engelliler Ortaokulu eşliğinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ardından Piri Reis Ticaret Meslek Lisesi 11. Sınıf öğrencisi İlknur KARAKÜTÜK ‘O Geliyor’ adlı şiirini okudu. 

Daha sonra Gençlere ve Samsun Halkına hitap eden Vali İbrahim ŞAHİN, "Saygıdeğer Samsunlular, Sevgili Gençler; Milletimizin, büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı 19 Mayıs 1919’un 98.Yılını büyük bir gurur, coşku ve heyecan içinde yeniden kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünü gençliğe bayram olarak armağan eden gazi Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere; bu kutsal mücadelenin kahramanlarını şükran, minnet ve rahmetle anıyor, sizlerin ve tüm milletimizin bayramını yürekten kutluyorum. 19 Mayıs, yeni Türk Devleti'nin çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs 1919, vatanın yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş, uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan gün olarak tarih sayfamızda yerini almıştır. Bu sebepledir ki Mustafa Kemal’e doğum günü sorulduğunda 'İşte benim doğum tarihim: 19 Mayıs 1919' cevabını vermiştir. Sevgili Gençler; binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, görev ve sorumluluğunu taşımalısınız. Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından atılan "Milli Egemenlik" ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Vazgeçilmez güç kaynağımız olan milli iradenin yaşatılması için hepimize ve özellikle de ATATÜRK'ün,19 Mayıs Bayramı'nı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Bu gün, sizin gününüzdür. Bu bayram sizin bayramınızdır. Çok zor koşullarda, büyük fedakârlıklar gösterilerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti de sizindir. ATATÜRK, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” sözleriyle cumhuriyetimizi geleceğe taşıma görevini omuzlarınıza yüklemiştir. Geçmişini, tarihini, kültürünü bilen, özüne ve geçmişine sahip çıkan ve bunu da gençlerine aktarabilen toplumlar sonsuza dek yaşama hakkına sahiptirler. Bu bilinçle 19 Mayıs 1919'da ilk bağımsızlık ateşini yakan Mustafa Kemal, yapmış olduğu çalışmalar ve gerçekleştirdiği kongreler ile Milli Mücadele’yi ona inanan milleti ile sürdürmüş, kazanılan bu zaferin devam etmesi ve vatanımızın kalkınması için gençlere olan güveni sebebiyle de bu günü gençlere armağan etmiştir. Bu duygularla,  Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum." dedi.
 
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği üyeleri tarafından, Vali İbrahim ŞAHİN’e Atatürk’ün Selanik'te doğduğu evin bahçesinden alınan Türk Bayrağı'na sarılı toprak ve plaket takdim edildi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden teslim alınan 57. Alay Sancağı Ondokuzmayıs Üniversitesi öğrencileri tarafından, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ’e teslim edildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Oyunları ekibi bir gösteri yaptı. 19 Mayıs Lisesi mezunları tarafından Hava Merasim Boru ve Trampet Takımı ve Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı farklı dallardaki lisanslı sporcular kendi branşlarında birer gösteri yaptı. Canik Emrullah Efendi Ortaokulu öğrencilerinden oluşan Samsun Gençlik Merkezleri Ritim Grubu gösterisinden sonra, Ondokuzmayıs Lisesi ve İlkadım Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan Samsun Gençlik Merkezleri Halk Oyunları Ekibi çeşitli gösteriler sundu. Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan Gençlik Merkezi Ekibi Kule Grubu, tarihte kurulmuş 16 Türk Devletinin bayraklarını simgeleyen birlik ve beraberlik temalı gösteri yaptı.
       
Valilik binası önünde düzenlenen törene ayrıca, Garnizon Komutanı P.Alb.Sedat BULUT, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sait BİLGİÇ, Vali Yardımcıları Hakan KUBALI, Hasan ÖZTÜRK, Recep YÜKSEL, İl Emniyet Müdürü Vedat YAVUZ, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal AĞAOĞLU, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutan V. Sg. Yb. Tayfun PAŞAOĞLU, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.