Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  milli sporcularımızın Rio 2016 yolunda son  dönemde gösterdiği  başarılı performanstan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Milli sporcularımız, Rio 2016 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'ndaki kritik süreçte Nisan ayı boyunca  bizlere güzel mutluluklar yaşattı" dedi.
 
Şu ana kadar olimpik branşlarda  68,  paralimpik branşlarda ise 64 milli sporcumuzun Rio 2016 kotası aldığını hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, kota takvimindeki yoğun  dönemin  gelecek aylarda da süreceğini belirtti.
 
Bakan Çağatay Kılıç, "Bu önemli süreçte  milli sporcularımıza başarılar diliyorum.  Nisan ayında  birbiri ardına gelen güzel başarıların gelecek dönemde de  devamının geleceğini ümit ediyorum. Sporcularımızın bu önemli günlerde  Rio 2016 için  ellerinden gelenin en iyisini  yapacağına gönülden inanıyorum" diye konuştu.
 
En fazla kota güreşten geldi
 Rio 2016 yolunda son dönemde başarılı bir performans sergileyen milli güreşçilerimiz,  Nisan ayı boyunca toplamda 6 kota almayı başardı.  Milli güreşçilerimizden İbrahim Bölükbaşı (serbest stil 97 kg), Soner  Demirtaş  (serbest stil 75 kg), Yakup Gör  (serbest stil  64 kg) Yasemin Adar (kadınlar 75 kg),  Buse Tosun (kadınlar 69 kg) ve Hafize Şahin (kadınlar 63 kg)  2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı.
 
Atletizmde 4 sporcumuz Rio 2016 vizesi aldı 
Atletizmde ise 4 milli sporcumuz Nisan ayında gösterdikleri başarılı performans sonucunda Rio 2016 vizesi  aldı. Yavuz Ağralı  (maraton), Esma Aydemir  (maraton), Ersin Tacir (20 km yürüyüş) ve  Polat Kemboi Arıkan (10 bin metre) bu ay katıldıkları turnuvalarda olimpiyat barajını geçmeyi başardı.
 
Olimpik branşlarda 1 Nisan -1 Mayıs tarihleri arasında  Rio 2016 kotası alan diğer milli sporcularımız ise şöyle:

Boks: Mehmet Nadir Ünal (81 kg),  Batuhan Gözgeç  (64 kg),  Ali Eren Demirezen (+91 kg),

Cimnastik: Ferhat Arıcan, Tutya Yılmaz
 
Eskrim: İrem Karamete (flöre)
 
Halter: 1 sporcu (ülke kotası)
 
Masa tenisi: Ahmet Li, Melek Hu
 
Badminton: Özge Bayrak.”
 
Öte yandan atletizmde daha önce Rio 2016'ya katılmaya hak kazanan sporcularımızdan Meryem Akdağ kadınlar 3 bin metre engellide, Yasemin Can ise  kadınlar 10 bin metrede olimpiyat barajını geçti. Yüzmede ise Viktoria Zeynep Güneş, 400 metre karışık dalında da olimpiyat barajını geçmeyi başardı.

Paralimpik branşlarda 3 kota
2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılma sürecinde heyecan her geçen gün artarken, paralimpik branşlarda 3 milli sporcumuz, 1 Nisan-1 Mayıs  tarihleri arasında 2 branşta Rio 2016 vizesi aldı. Halterde İzzettin kanat (72 kg), Okçulukta Zehra Özbey Torun (olimpik yay) ve Merve Nur Eroğlu (olimpik yay) Rio’da yarışmaya hak kazandılar.