Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı olarak Gençlik Merkezleri açılmıştır. Gençlik Merkezleri 7-29 yaş arası gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler ile gençlerin serbest zamanlarının ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirilmesine fırsat vererek topluma aktif vatandaşlar olarak katılmalarını sağlayan ve gençleri zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik çalışmaları yürüten kurumlardır. 

2014 yılı başından itibaren yeni yerinde faaliyetlerine devam eden Çarşamba Gençlik merkezi 3900 metrekare kapalı 5230 metrekare açık alanda gençliğe hizmet vermektedir. Merkezimizde Kütüphane, Has oda, Spor Salonu, Güzel Sanatlar Atölyeleri Müzik atölyeleri , Dil eğitim atölyesi , Bilişim atölyesi, Sağlıklı yaşam ve Spor atölyesi , zeka oyunları, El sanatları kulübü, edebiyat kulübü (kitap okuma halkaları, şiir dinletileri, ) Kişisel gelişim Atölyesi ve  proje kulübü atölyelerinde faaliyetler devam etmektedir. Yine Bakanlığımız projelerinden geç dönüşüm projesi (“Dünyamızın Pili Bitmesin” sloganıyla Atık Pil Toplama Kampanyası düzenlenmektedir. Tecrübe Konuşuyor” projesi; alanlarında tanınmış bilgi ve tecrübe sahibi kişilerle gençlerimizi buluşturmayı, gençlerimizin bu kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmalarını, bilgi-görgü ve özgüvenlerini artırmalarını sağlamayı amaçlayan bir gençlik projeleri yürütülmektedir. Gençlerin İyilik Ağacı Projesi, iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması yoluyla toplum bilincinin arttırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla tüm gençlik merkezlerimizde uygulanmıştır. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Gençlik Merkezleri aracılığıyla 81 ilde başlattığı Sabah Namazı buluşmalarında gençler Çarşambada da her ay farklı camilerde gençlerin katılımıyla sabah namazında buluşup ardından cami programı ve kahvaltı yapıyor.

Ayrıca Gençlik merkezleri Ülkemiz gençliğinin yerel ve evrensel sorunlara karşı duyarlılığının artırılması ve bu sorunların çözümünde gençlerin aktif olarak yer almalarını sağlamaktadır. Bakanlığımızın Proje Uygulamaları,  kulüp çalışmaları, kültürel ve sportif kurslar, eğitsel faaliyetler ve seminerler, sinema günleri, piknikler, çevre gezileri, kamplar ve gençlerle doğa yürüyüşü, hastane, huzurevi, kabristan vs. ziyaretleri, yardım kampanyaları, gençlerle buluşma etkinlikleri, sosyal yardım etkinlikleri, belirli gün ve hafta kutlamaları, yaz kursları ve spor okulları Gençlik Merkezinde  Eğitim ve Kültür Faaliyetleri arasında yer alan bazı faaliyetlerdir. 
Bakanlık gezi projeleri, Gençlik kampları ile gençlerimizin sosyalleşmesine katkı sunulmaktadır.

Gençlik Merkezleri 81 ilimizde olduğu gibi Çaraşamba’da da gençlerimizin yanında yer alıp bakanlığımızın destekleriyle faaliyetlerini  sürdürmektedir. Gençlik Merkezlerinin yaptığı bu çalışmaların artırılması, daha çok gencin bu imkanlardan faydalanmasını teşvik etmek amacıyla Gençlik Hizmetleri ve Genel Müdürlüğü ayın gençlik merkezi uygulamasını başlatmıştır.  Akademi faaliyetlerine katılım sayısı,  sosyal ve kültürel faaliyetlere katımlım sayısı, kulüb faaliyet sayısı, güzel sanatlar kulübü faaliyet sayısı, bilim ve teknoloji kulübü faaliyet sayısı, sağlıklı yaşam ve spor kulübü faaliyet sayısı, faaliyetlere katılan toplam katılımcı sayısının ilçe genç nüfusuna oranı gibi kriterlerle ayın gençlik merkezini belirlemektedir. 2019 yılı  Kasım ayında #AyınGençlikMerkezi olarak Çarşamba Gençlik Merkezi seçilmiştir.

Çarşamba Gençlik Merkezinde 21255 genç üyemiz vardır. İlçemiz okullarında 159 genç temsilcimiz vardır. Bu gençlerden 1185 gencimiz aktif olarak merkezimizde açılan kurslara katılmaktadır. Yine gençlik merkezimizde yürütülen “kitap okuma halkası olup bakanlığımızın gönderdiği kitaplar 279 gencimiz tarafından dönüşümlü olarak okunmaktadır. Gençlik Merkezimizde yürüttüğümüz genç dönüşüm projesi kapsamında ilçemiz okullarında gençler genç dönüşüm projemize destek vermişler ve kasım ayında 248 kilo atık pil toplamışlar ve doğanın kirlenmesini engellemişlerdir. Bu proje halen devam etmektedir. Kasım ayında gençlik merkezinde  Avukat Hayati İnanç 658 gençle  buluşmuştur. Her ay düzenlediğimiz bisiklet turları, gençler sabah namazında buluşuyor etkinlikleri kasım ayında da yapılmıştır. Sosyal kültürel kulüplerimiz, ney dinletisi, sıra gecesi etkinliklerini gençlerimizle birlikte gençlik merkezinde yapmışlardır. Bütün bu faaliyetlerin yapıldığının ilçemiz gençleri tarafından bilinmesi için gönüllü gençlerimizle ilçemiz okullarında, KYK yurtlarında tanıtım faaliyetleri yapılmaktadır.