Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu efsanevi güreşçi Yaşar Doğu, ölümünün 57. yılında memleketi Samsun’da anıldı.

Yaşar Doğu’yu anma programı Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Daha sonra Yaşar Doğu’nun hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Samsun İl Müdürümüz Ahmet Güral Karayılmaz yaptığı açılış konuşmasında; ''Değerli ilçe kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, üniversitemizin temsilcisi değerli dostlarımız, değerli KADEF Ailesi, bürokrat arkadaşlarımız, daire müdürlerimiz ve sevgili gençler. Bugün büyük ustanın ölümünün 57.' nci yıl dönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ben size Yaşar Doğu' yu anlatamam, burada bu kadar üstat varken benim bilgim, deneyimim buna yetmez.Onlardan zaten en iyisini anlayacağız ve öğreneceğiz. Gönül ister ki burada böylesine değerlerimizi yaşarken de her zaman analım. Bu anlamda sizlerle birlikte olmasını istediğimiz değerli üstatlarımız, olimpiyat şampiyonumuz değerli Mahmut Demir Hocamız ve değerli Spor Eğitim Dairesi Başkanımız Selçuk Çebi sizlerle burada beraber olacaklar. Umarım, burada Yaşar Doğu' yu anlayıp, onu yad edip, güzel bir şekilde tekrardan hatırlamış olacağız. Ben bu organizasyona emek veren, başta sayın valim olmak üzere değerli KADEF yöneticilerine, değerli misafirlerimize ve bugün bizi yalnız bırakmayarak, farklı illerden gelip Yaşar Doğu Turnuvası' na imza atan değerli sporcularımıza, antrenörlerimize ve yöneticilerimize sonsuz teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum'' dedi.

“Babam sayesinde yüzlerce ağabeyim oldu”

Babasının sporcularına çok büyük önem gösterdiğini belirten Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr Gazanfer Doğu, “Bugün 57. kez andığımız Yaşar Doğu, halkın kendisine verdiği itibarla hala coşkuyla anılıyor. Biz Yaşar Doğu’yu herhangi bir siyasi oluşum nedeniyle sevmiyoruz. Biz Yaşar Doğu’yu bu millete yaptığı hizmetleriyle ve arkasında bıraktığı talebeleriyle seviyoruz. Ben Yaşar Doğu’nun en küçük oğluyum. Biz 5 kardeştik ama benim yüzlerce ağabeyim vardı. Çünkü babamın güreş camiasında el attığı güreşçiler, babamın çocuklarıydı. Biz böyle büyüdük. Kendileriyle her şeyden önce sadece pehlivan oldukları için değil millete hizmet edeceklerini bildiği için ilgilenirdi. Güreşçilerle ilgilenirken sadece milletin güreşçiler için harcadığı her kuruşun hakkını helal ettirmek için uğraşırdı. Nitekim onların her biri de şampiyon olarak İstiklal Marşı’mızı okutup, bayrağımızı göndere çektiler” dedi.

Demir: “Yaşar Doğu rol modelimdi”

Yaşar Doğu’nun kendi başarılarında önemli etkisi olduğunu ifade eden eski Avrupa ve Dünya Şampiyonu Mahmut Demir, “Yaşar Doğu ben doğmadan önce rahmetli olmuş bir güreşçiydi. Ailemdeki büyüklerin hepsi güreşçiydi. Yaşar Doğu’nun resimleriyle büyüdüm. Yaşar Doğu sporculara, ‘2 sporcu birbirinin elini ısırdığında iki sporcu da aynı acıyı hisseder. ’Kim pes ederse o yenilir’ diye örnek veriyor. Herhangi bir ülke sporcusuyla final maçı yapıyorsunuz. 2 sporcu da son nefesteler. Nabız atışı 240’a çıkmış. Normal bir insanı bu kalp ve nabız atışından hastaneye götürürsünüz. Ama biz bu nabızda hem atak hem de kontratak yapıyoruz. Yaşar Doğu ise, ‘Senin canın yandığında rakibinin canı daha da fazla yandı’ diyor. İşte orası kırılma noktası. İşte ben müsabakalarda ‘bittim’ dediğim anda Yaşar Doğu’nun bu örneğini rol model aldım. Ben son saniyelerde rakiplerimi yenerek şampiyon olduğumda Yaşar Doğu’yu kendime model almışımdır. Başarılı sporcular öldükten sonra yıllar geçse bile güzel bir şekilde anılıyor. Şampiyonlar da ölmeden önce anılmak istiyor. Bizler de ölmeden önce güzel anılmak istiyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Seydi Ağaoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panel, eski Avrupa ve Dünya Şampiyonu Selçuk Çebi, Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Tahir Yılmaz, Yazar Ahmet Seven ve Opr. Dr. Yılmaz Karagöz’ün konuşmalarıyla devam etti.

Panele ayrıca; Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, ilçe kaymakamları, Kavak Bel. Başk.  İbrahim Sarıcaoğlu, GHSİM Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri katılım sağladı.

Program sonunda sahnede gösteri maçları yapılarak, ardından sporculara hediyeler takdim edildi.